Voor de cake:
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram cacao
- 1 theelepel speculaas- of koekkruiden
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel zout
- 175 ml plantaardige olie (bv. olijfolie, zonnebloemolie)
- 375 gram witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 2 theelepels vanille-extract
- 500 ml geraspte courgettes (2 stuks)
- 140 gram geroosterde hazelnoten of walnoten, grof gehakt
Voor het glazuur:
- 200 gram donkere chocolade, in stukjes
- 100 ml slagroom
Cake:
* Giet de geraspte courgette in een vergiet en goed laten uitlekken, flink aandrukken zodat er zoveel mogelijk vocht uit is.
* Giet de geraspte courgette in een vergiet en goed laten uitlekken, flink aandrukken zodat er zoveel mogelijk vocht uit is.
* Verwarm de oven voor op 180 °C.
* Meng de bloem, de cacao, de kruiden en zout in een
grote kom.
* Doe in een andere schaal de olie, suiker, eieren, vanille-extract en de geraspte courgettes en meng alles goed.
* Doe in een andere schaal de olie, suiker, eieren, vanille-extract en de geraspte courgettes en meng alles goed.
* Meng nu de
droge en de natte mengsel met elkaar en meng de noten erdoor.
* Giet het beslag in een ingevette, ronde vorm van ca. 24 cm.
* Bak 40 - 50 minuten bij 180°C.
* Bak 40 - 50 minuten bij 180°C.
Glazuur:
* Verwarm de chocolade au-bain-marie met de slagroom.
* Laat het mengsel iets afkoelen, zodat het wat dikker wordt en verdeel het daarna over de taart, zodat het er aan de zijkanten afdruipt.
* Verwarm de chocolade au-bain-marie met de slagroom.
* Laat het mengsel iets afkoelen, zodat het wat dikker wordt en verdeel het daarna over de taart, zodat het er aan de zijkanten afdruipt.
Tips:
- Lekker met advocaatslagroom.
- Smaakt 1 dag later nog beter.
- Nogal zwaar, niet echt geschikt als nagerecht.
- De cake (zonder glazuur) kan ingevroren worden.
- Strooi geraspte witte chocolade over de cake wanneer hij nog lauwwarm is.
- Strooi geraspte witte chocolade over de cake wanneer hij nog lauwwarm is.
Bron:
http://carolinebrouwer.blogspot.be/2010/06/chocolade-courgette-cake_19.html
In plaats van glazuur kan je de taart bovenaan bedekken met roomkaas, die je vermengt met een paar eetlepels chocoladepasta. Daarna laten opstijven.
BeantwoordenVerwijderen