Pagina's

woensdag 29 augustus 2012

Pruimenclafoutis

- 4-8 rijpe pruimen
- 3 eieren, gesplitst in dooiers en witten
- 70 g fijne kristalsuiker
- 70 g bloem
- 1 tl vanille-extract
- 150 ml slagroom
- een snufje zout
- ½ vanille stokje
- poedersuiker om te bestuiven

* Verwarm de oven voor op 170 °C.
* Vet 6 kleine ovenschaaltjes (ramekins) in met plantaardige olie en bekleed ze met bakpapier, dat 1½ cm boven de rand moet uitsteken. Je kunt natuurlijk ook één grote vorm nemen.

* Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snijd elke helft in 3-4parten.
* Verdeel de helft van het fruit over de bodems van de vormpjes en zet de rest opzij.

* Klop voor het beslag de eidooiers met de helft van het suiker tot een dikke bleke massa.
* Spatel met een pannenlikker eerst de bloem door de eimassa, gevolgd door het vanille-extract, half stijfgeslagen room en zout.
* Snijd het vanillestokje in twee en schraap de zaadjes eruit; roer ze door het beslag.
* Klop de eiwitten met de overgebleven suiker tot schuim dat in stijve, niet droge pieken blijft staan. 
* Spatel het luchtig door het beslag.

* Giet het over de pruimen tot het tot driekwart van de papierenrand staat.
* Zet de vormpjes 15-20 minuten in de oven (grote vorm: 20-30 min).

* Haal ze eruit en verdeel de overgebleven pruimen elkaar licht overlappend bovenop.
* Bak de cafloutis nog 5 minuten tot een in het midden gestoken satéprikker er schoon en droog uitkomt.

* Laat de clafoutis iets afkoelen voor u ze uit de vormpjes haalt.
* Bestuif ze met poedersuiker en serveer ze.

* Je kunt ze warm serveren met een bolletje ijs of koud bij de koffie.

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten