Pagina's

zondag 30 september 2012

Appeltaart

Deeg:
- 250 gram bloem
- 200 gram boter
- 125 gram fijne suiker

- mespuntje zout 
- 2 eidooiers 

Vulling:
- 6-10 appels
- 1 handvol geweekte rozijnen

- kaneel
- 4 speculaasjes 
- 2 à 3 eetlepels honing 

- 1 losgeklopt ei
- 1 eetlepel kristalsuiker

* Zeef de bloem op het werkblad en maak een kuiltje in het midden. 
* Snijd de boter in kleine stukjes en verdeel ze over de bloem, bewerk ze met je vingertoppen tot ze zacht zijn. 
* Voeg de suiker en het zout toe en werk dit door de boter.
* Meng de eierdooiers toe en meng alles zorgvuldig met de bloem. 
* Kneed nu snel tot je een mooie deegbal hebt en zet die onder folie een half uurtje in de koelkast.

* Oven voorverwarmen op 175 °C.
 
* Bestrooi het werkvlak met bloem en rol het deeg snel uit. 
* Bekleed de bodem en randen van een ingevette en bebloemde taartvorm met het deeg (bewaar een plak voor de bovenkant straks).

* Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. 

* Strooi er de rozijnen over en het kaneelpoeder en meng even.
* Verkruimel de speculaasjes en verdeel het kruim over de bodem. 
* Verdeel de appeltjes over de bodem en de speculaas. 
* Druppel de honing erover en sluit de taart met de tweede deegplak.

* Prik met een vork wat gaatjes in de bovenkant zodat er wat stoom kan ontsnappen.
* Bestrijk het gebak met een losgeklopt ei. en strooi er wat kristalsuiker overheen.
* Bak de taart ongeveer 50 minuten tot 1 uur in een voorverwarmde oven op 175 °C.

Tips:
- Strooi wat speculaaskruiden over de appeltjes of door het deeg.

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten