Pagina's

maandag 3 september 2012

Eieren met sla en kaantjessaus à la Luc

- 2 eieren per persoon
- kropsla of ijsbergsla
- aardappelen
- gerookte spekblokjes
- 200 tot 300 ml. azijn
- oxo
- maïzena-express bruin
- peper

* De eieren halfgaar koken, ze laten schrikken en pellen.
* Aardappelen goed gaar koken.

* Spekblokjes krokant bakken.
* Azijn over de spekblokjes gieten, aanvullen met water.
* Saladekruiden (Lidl) en scheutje oxo of sojasaus toevoegen.
* Even laten doorkoken en daarna de saus binden met de maïzena.
* Op smaak brengen met peper (opletten met zout, daar het spek al gezouten is).

* De sla in stukken scheuren of in reepjes snijden, naar gelang het soort sla.
* Leg eerst de sla op de borden. 
* Schep de aardappelen er boven op en daarop de eitjes .
* Overgiet met de kaantjessaus. 

Variatie:
- Aardappelen in de schil koken.
- Look en/ of een scheutje witte wijn toevoegen.
- Eieren bakken. 
- Ook lekker met veldsalade.
- Fijngesnipperde ui over de sla strooien.
- Ui aanstoven tot deze mooi bruin is en bij de saus voegen.
- Saus kruiden met saladekruiden of Provençaalse kruiden. 
- Gebruik deels gewone azijn en deels balsamico-azijn. 
- Ook lekker met wat mayonaise.

Tips:
- De saus is ook lekker bij sperzieboontjes.

'Koantjessesse': Traditioneel serveer je de aardappel(s) en de ei(eren) op een bord met onderaan slabladeren, overgiet met de kaantjessaus zodat ieder naar hartelust alles zelf kan pletten of door elkaar snijden.
Klinkt boerenstamppot, maar als je de aardappelen in een ring serveert met een ringvormig gebakken ei bovenop (in plaats van de eieren half te koken) en het spek in reepjes toevoegt, oogt het als een heus restaurant gerecht. Gebruik een betere wijnazijn en wat wijn, en bak het spek met ui en knoflook om dit recept een feestelijke opkikker te geven. 
Bron:  http://www.piethuysentruyt.com/kaantjessaus/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten