Pagina's

zondag 2 september 2012

Mayonaise

- 1 ei
- 1 grote eetlepel mosterd
- 2 eetlepels azijn of citroensap
- 1 - 2 eetlepels water
- 250 ml - 400 ml koolzaadolie of een andere neutrale olie
- peper en zout

* Doe het ei in een pot.
* Voeg mosterd, peper, zout, azijn en water toe.
* Giet er de olie bovenop.
* Zet de mixer bovenop het ei en mix.
* Haal de mixer langzaam naar boven wanneer de mayonaise begint te dikken.
* Zachtjes bewegen met de mixer tot je een homogene massa krijgt.
* Breng op smaak met eventueel wat extra zout, peper of citroensap.

Variatie:
* Doe de eieren, mosterd, peper en zout en een weinig olie in de mengbeker en laat de mixer draaien.
* Voeg er stilaan de rest van de olie bij, terwijl u de handmixer op de bodem houdt.
* De handmixer slechts opheffen, wanneer de mayonaise dik wordt. 
* Azijn toevoegen en nog even mixen.

Tips:
- Gebruik een smalle maatbeker.
- Ingrediënten liefst op kamertemperatuur.
- Op het laatst een gesnipperde ajuin in de mayonaise mixen.
- Een scheutje Maggi bouillon of oxo toevoegen.
- Gebruik witte balsamico azijn.

Heropwerken van mislukte mayonaise:
- Doe 1 eigeel in een kom en voeg tijdens het mixen beetje bij beetje de geschifte mayonaise toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten