Pagina's

zaterdag 24 november 2012

Appelmoes

- 1 kg appels
- 1 dl water
- suiker naar smaak
- (kaneel naar smaak)

* Schil de appels, snij in vier stukken en verwijder het klokhuis.
* Zet ze met het water op het vuur en laat vlug gaar worden. Ca. 10-20 minuten, afhankelijk van de soort.

* Gedurende het stoven niet in de appels roeren.
* De suiker en eventueel kaneel  toevoegen wanneer de appels gaar zijn.


Variaties (voor 1 kg appels):

- Een pakje vanillesuiker + 2 eetlepels citroensap.

- Citroenzeste + 1 glas rode wijn.

- Het sap van 2 sinaasappels toevoegen.

- Gedroogde abrikozen weken en vervolgens op het vuur halfgaar laten worden. Hierbij de appelstukjes voegen en laten meestoven. Suiker toevoegen naar smaak. 

- 1 kaneelstokje + sap van 1 citroen  laten meestoven. 1-2 zakjes vanillesuiker aan de gare appels toevoegen. 

- Rum, calvados, sinaasappellikeur.

- 5 kruidenpoeder.

- Kaneel en rozijnen.

- Blokjes banaan.

- Stukjes appel of peer.

- Donkere basterdsuiker.

- Gember.

- 4 eetlepels appelsap. 

- 1 glas witte wijn. 

- een snufje versgemalen kardemom.

- 2-3 uitgeschraapte vanillestokken (of 1 volledig nieuwe) + 1/2 kaneelstok of 5 ml gemalen kaneel +  rietsuiker (afhankelijk van de zuurtegraad van de appels) +  honing + eventueel een geutje calvados + 100 ml water of meer, afhankelijk van het type appel.

- 1 vanillestokje + citroenzeste + cranberry + calvados.

- 1 kaneelstokje + een snufje gemalen kruidnagel + een handje krenten of rozijnen + 3 eetlepels lichte basterdsuiker + 1 eetlepel honing + 100 ml. water

Wecken:
30 minuten bij 90°C.

Een geopende pot is nog een week houdbaar in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten