- 1 kg appels
- 1 dl water
- suiker naar smaak
- (kaneel naar smaak)
* Schil de appels, snij in vier stukken en verwijder het klokhuis.
* Zet ze met het water op het vuur en laat vlug gaar worden. Ca. 10-20 minuten, afhankelijk van de soort.
* Gedurende het stoven niet in de appels roeren.
* De suiker en eventueel kaneel toevoegen wanneer de appels gaar zijn.
Variaties (voor 1 kg appels):
- Een pakje vanillesuiker + 2 eetlepels citroensap.
- Citroenzeste + 1 glas rode wijn.
- Het sap van 2 sinaasappels toevoegen.
- Gedroogde abrikozen weken en vervolgens op het vuur halfgaar laten worden. Hierbij de appelstukjes voegen en laten meestoven. Suiker toevoegen naar smaak.
- 1 kaneelstokje + sap van 1 citroen laten meestoven. 1-2 zakjes vanillesuiker aan de gare appels toevoegen.
- Rum, calvados, sinaasappellikeur.
- 5 kruidenpoeder.
- Kaneel en rozijnen.
- Blokjes banaan.
- Stukjes appel of peer.
- Donkere basterdsuiker.
- Gember.
- 4 eetlepels appelsap.
- 1 glas witte wijn.
- een snufje versgemalen kardemom.
- 2-3 uitgeschraapte vanillestokken (of 1 volledig nieuwe) + 1/2 kaneelstok of 5 ml gemalen kaneel + rietsuiker (afhankelijk van de zuurtegraad van de appels) + honing + eventueel een geutje calvados + 100 ml water of meer, afhankelijk van het type appel.
- 1 vanillestokje + citroenzeste + cranberry + calvados.
- 1 kaneelstokje + een snufje gemalen kruidnagel + een handje krenten of rozijnen + 3 eetlepels lichte basterdsuiker + 1 eetlepel honing + 100 ml. water
Wecken:
30 minuten bij 90°C.
Een geopende pot is nog een week houdbaar in de koelkast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten