Pagina's

woensdag 5 december 2012

Gesmolten camembert in de oven of op de bbq

2 personen (maaltijd)
4 personen (voorgerecht)

Gesmolten camembert in de oven:

- 1 doosje camembert van 250 gram
- mespunt gemalen komijn

- 1 wortel
- 1 stengel bleekselderij
- stokbrood, ciabatta, foccacia)

* De oven voorverwarmen op 180 °C.
* Van het doosje het papier verwijderen en de kaas van (plastic) papiertje en eventuele sticker ontdoen.
* Leg een stukje bakpapier in het houten bakje en plaats de kaas terug in het bakje. Het bakpapier hoeft niet passend te zijn, het mag juist uitsteken.
* De korst van de camembert kruislings insnijden, met komijn bestrooien en de kaas in het doosje terugleggen.
* Camembert op met bakpapier beklede bakplaat leggen en in midden van de oven in 15-25 min. laten smelten tot de kaas mooi goudbruin gesmolten is.

* Wortel schoonmaken en in reepjes snijden.
* Van de bleekselderij brede onderkant afsnijden en daarbij houterige, stugge lange draden verwijderen door ze er met behulp van scherp mesje af te trekken.
* Bleekselderij halveren en in de lengte in repen snijden.

* De gesmolten camembert in geopend doosje serveren.

* Repen wortel, bleekselderij en brood in de gesmolten camembert dopen.


Gesmolten camembert op de bbq:

* Het kaasje volledig inpakken met aluminiumfolie en in het midden van de barbecue plaatsen.
* Verwarm de kaas net zolang tot deze bol staat (ca. 15 minuten).
* De bovenkant van de korst afsnijden met een mes en het brood in de kaas dopen.

Variatie 1:

- 2 tenen knoflook in dunne plakjes
- olijfolie
- naaldjes van 1 takje rozemarijn of l theelepel verse tijmblaadjes.
- grof zeezout en gemalen peper

* Snijd een cirkel uit de korst en verwijder deze.
* Leg de knoflookplakjes op de kaas, strooi er wat zeezout, vers gemalen zwarte peper over en besprenkel met olijfolie.
* Strooi de rozemarijnnaaldjes of tijmblaadjes erover en druk ze voorzichtig aan, zodat ze goed bedekt zijn met de olie.

Bron:
http://karienkookt.blogspot.be/2008/11/vegetarische-pasta-met-camembert-en.html


Tips:

- Snij enkele pistolets open en snijd elke helft in 4 lange parten. Bestrijk ze dun met de olie. Leg de broodjes op de bakplaat en rooster ze de laatste 7 min. mee.
- Prik gaatjes in de kaas en giet er wat droge witte wijn op voordat hij in de oven gaat.
- Prik met een mes een paar gaten in de kaas. Snijd de knoflook in stukjes en steek de knoflook met wat tijm in de gaten in de kaas. Bestrooi de kaas met zout en peper en druppel er wat honing op. 
- Ook lekker met bv. notenmix en vijgen.
- Italiaanse kruiden en 1 eetlepel olijfolie met Tabasco-garlic.
- Gebakken krieltjes, appel, komkommer, druiven, augurk, paprika.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten