Pagina's

dinsdag 11 december 2012

Wortelstoemp

4 personen

- 6 grote aardappelen (loskokend, bv. bintje)
- 4 grote uien
- 12 wortels

- kruidentuiltje: 3 takjes verse tijm + 4 stengels peterselie + 2 blaadjes laurier
- boter

- 2 dl water
- 1 eetlepel zachte mosterd

- peper
- zout
- nootmuskaat

- pickles

* Kook de aardappels gaar.

* Snij de uien in stukken en de wortels in schijfjes.
* Smelt de boter in een pot en bak de uien goudbruin aan op een middelhoog vuur. Roer regelmatig om. 

* Voeg de stukjes wortel toe en stoof die ook mee aan.
* Laat het kruidentuiltje meestoven met de uien en de wortels.

* Laat alles nog enkele minuten stoven en voeg dan het water toe. Zo kunnen de wortels verder garen.

* Verwijder het kruidentuiltje.

* Voeg de gare wortels bij de gekookte aardappels en plet het groentenmengsel met een pureestamper.

* Schep een lepel zachte mosterd door de stoemp. 

* Naar smaak peper, zout en nootmuskaat toevoegen. 

* Opdienen met koteletten, braadworst, gehaktballetjes en pickles of picklessaus.


Picklessaus:
* Schep twee grote eetlepels pickles bij het braadvocht van de koteletten. 
* Giet er ca. 200 ml room bij, breng aan de kook en laat nog eventjes zachtjes koken.
* Naar smaak eventueel nog wat pickles toevoegen.

Tips:

- Probeer stoemp te maken in de verhouding: 1/3 aardappelen en 2/3 groenten.
- Voeg melk, boter en een ei toe aan de wortelstoemp.
- Laat een vlees- of kippenbouillonblokje meekoken met de wortels of voeg op het laatst een scheutje ketjap toe.
- Gebakken spekjes door de stamppot roeren.
- Kerriepoeder laten meestoven met de uien.

Bron:
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/varkenskotelet-met-wortelstoemp 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten