4 personen
- 6 grote aardappelen (loskokend, bv. bintje)
- 4 grote uien
- 12 wortels
- kruidentuiltje: 3 takjes verse tijm + 4 stengels peterselie + 2 blaadjes laurier
- boter
- 2 dl water
- 1 eetlepel zachte mosterd
- peper
- zout
- nootmuskaat
- pickles
* Kook de aardappels gaar.
* Snij de uien in stukken en de wortels in schijfjes.
* Smelt de boter in een pot en bak de uien goudbruin aan op een middelhoog
vuur. Roer regelmatig om.
* Voeg de
stukjes wortel toe en stoof die ook mee aan.
* Laat het kruidentuiltje meestoven met de uien en de
wortels.
* Laat alles nog enkele minuten stoven en voeg dan het water toe. Zo kunnen de wortels verder garen.
* Verwijder het kruidentuiltje.
* Voeg de gare wortels bij de gekookte aardappels en plet het groentenmengsel met een
pureestamper.
* Schep een lepel zachte mosterd door de stoemp.
* Naar smaak peper, zout en nootmuskaat toevoegen.
* Opdienen met koteletten, braadworst, gehaktballetjes en pickles of picklessaus.
Picklessaus:
* Schep twee grote eetlepels pickles bij het braadvocht van de koteletten.
* Giet er ca. 200 ml room bij, breng aan de kook en laat nog eventjes zachtjes koken.
* Naar smaak eventueel nog wat pickles toevoegen.
Tips:
- Probeer stoemp te maken in de verhouding: 1/3 aardappelen en 2/3 groenten.
- Voeg melk, boter en een ei toe aan de wortelstoemp.
- Laat een vlees- of kippenbouillonblokje meekoken met de wortels of voeg op het laatst een scheutje ketjap toe.
- Gebakken spekjes door de stamppot roeren.
- Kerriepoeder laten meestoven met de uien.
Bron:
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/varkenskotelet-met-wortelstoemp
Geen opmerkingen:
Een reactie posten