Pagina's

dinsdag 31 juli 2012

Chocolademousse met roomkaas

4-6 personen

Bodem
- 12 Oreo cookies
- 45 gram ongezouten roomboter, gesmolten

Mousse
- 225 gram roomkaas (MonChou)
- 225 gram Nutella
- 1 theelepel vanille extract
- 200 ml slagroom

Garnering
- ± 50 ml slagroom, stijfgeklopt met een beetje suiker
- geschaafde chocolade
- hazelnoten

* Rooster de hazelnoten ± 8 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven. 
* Laat ze afkoelen op een bord en hak ze grof.

* Maal de Oreo cookies in een foodprocessor fijn en meng de koekkruimels met de roomboter. 
* Verdeel het koekjesmengsel over de glazen en druk wat aan.

* De slagroom lobbig kloppen.
* Klop de MonChou samen met de Nutella en het vanille-extract tot een glad geheel. 
* Schep er met een spatel voorzichtig de slagroom door totdat er geen slagroomstrepen meer te zien zijn.
* Schep de mousse met een lepel of spuit met een spuitzak met glad mondje op de koekjesbodem in de glazen. 

* Dek de glazen af met plastic folie en zet ze minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.

* Garneer vlak voor het serveren met stijf geklopte slagroom, geschaafde chocolade en de gehakte hazelnoten.

Tip:
- Roomkaas i.p.v. Mon Chou.

Bron:

Gevulde courgettes

- 2 courgettes
- zout / peper
- 2 el olijfolie
- ½ ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 200 gram rundergehakt
- 2 tomaten, zaadjes verwijderd, in blokjes
- 1 el fijngesneden peterselie
- 50 g Griekse feta

* Verwarm de oven voor op 180' C.
 
* Snijd de courgettes in de lengte door. Haal met een lepel een deel van het vruchtvlees uit de helften. Laat minstens 1 cm vruchtvlees aan de schil zitten.
* Bestrooi de binnenkant van de uitgeholde courgettes met peper en zout en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
* Bak ze 7 min in de oven.
 
* Maak intussen de vulling.
* Snijd het courgettevruchtvlees in blokjes.
* Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui met de knoflook ca 3 minuten.
* Voeg het gehakt toe en bak het los en rul.
* Doe de courgetteblokjes erbij en bak ze 2 - 3 minuten mee.
* Haal de pan van het vuur, voeg de kruiden, de verkruimelde feta en de blokjes tomaat toe en breng op smaak met peper en zout.
 
* Haal de courgettehelften uit de oven en vul ze met het gehaktmengsel.
* Zet ze terug in de oven en laat nog ca 10 - 15 minuten garen.
 
* Lekker met pilavrijst of couscous.

Bron:

maandag 30 juli 2012

Zuiderse boontjessalade

 4 personen

- 500 g prinsessenboontje
- 8 kleine tomaten
- 15 zwarte olijven
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 250 g penne rigate of spaghettini
- 400 g tonijn in eigen nat (blik)
- 5 eetl. olijfolie
- 1 eetl. rode wijnazijn
- tabasco (enkele druppels)
- peper en zout


* Snij de rode ui in fijne ringen.
* Laat de tonijn uitlekken.
* Snij het knoflookteentje in 2 en wrijf er een grote slakom mee in.
* Snij de tomaten in kwartjes.
* Meng 4 eetlepels olijfolie met de rode wijnazijn. Breng op smaak met peper en zout en enkele druppels tabasco.

* Kook de penne gaar in licht gezouten water, met 1 eetlepel olijfolie. Giet af.

* Kook de prinsessenbonen 15 à 20 min. zonder deksel gaar in water met bicarbonaat.
* Giet af en laat schrikken onder koud water voor een mooie groene kleur.

* Doe de penne en de boontjes in de slakom.
* Verdeel er de tomatenkwartjes rond en leg de uienringen in het midden.
* Verkruimel de tonijn erboven en garneer met de zwarte olijven.

* Besprenkel de salade net voor het opdienen met wat vinaigrette en meng voorzichtig.
* Geef er een stuk stokbrood of focaccia bij.


 Tips:

- De tonijn kan vervangen worden door 250 g gebakken spekblokjes.
- Deze maaltijdsalade nog aanvullen met ansjovis en kwartjes hardgekookte eieren.

Bron:
Colruyt

zondag 29 juli 2012

Italiaanse courgettesoep

- 2 uien
- 2 courgettes, in reepjes of blokjes
- 1 - 2 el olijfolie
- 1 liter kippenbouillon of groentebouillon
- zout/peper
- 1 ei
- 3 el fijngehakte peterselie
- 3 el fijngehakte basilicum
- 3 - 4 el geraspte Parmezaanse kaas

Basis:
* De uien aanstoven, courgettes toevoegen en laten meestoven.
* Aanlengen met bouillon en in ca. 20 min. de courgettes gaarkoken.
* Mixen en op smaak brengen.

Tot hier kun je de soep voorbereiden.

* Klop in een kommetje het ei los en voeg de kruiden en de Parmezaanse kaas toe en klop dit mengsel, vlak voor het serveren, door de hete soep.
* De soep mag hierna niet meer koken!

* Serveer direct.

Tips: - Basissoep op smaak brengen met Italiaanse kruiden en/of room of roomkaas.
- 1 wortel en/ of 1 aardappel laten meestoven.
- Geraspte pecorino onder de soep mengen en nog even laten doorwarmen tot de kaas smelt. 
- Hamreepjes, zalmsnippers of gehaktballetjes aan de soep toevoegen.
- Lekker met een broodje zalm, gedroogde of gekookte ham.


Bron:

vrijdag 27 juli 2012

Chocolade-courgette cake

Voor de cake:
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram cacao
- 1 theelepel speculaas- of koekkruiden
- 1 theelepel zout
- 175 ml plantaardige olie (bv. olijfolie, zonnebloemolie)
- 375 gram witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 2 theelepels vanille-extract
- 500 ml geraspte courgettes (2 stuks)
- 140 gram geroosterde hazelnoten of walnoten, grof gehakt
 
Voor het glazuur:
- 200 gram donkere chocolade, in stukjes
- 100 ml slagroom

Cake:

* Giet de geraspte courgette in een vergiet en goed laten uitlekken, flink aandrukken zodat er zoveel mogelijk vocht uit is.

* Verwarm de oven voor op 180 °C. 

* Meng de bloem, de cacao, de kruiden en zout in een grote kom. 

* Doe in een andere schaal de olie, suiker, eieren, vanille-extract en de geraspte courgettes en meng alles goed. 
* Meng nu de droge en de natte mengsel met elkaar en meng de noten erdoor.
* Giet het beslag in een ingevette, ronde vorm van ca. 24 cm.

* Bak 40 - 50 minuten bij 180°C.

Glazuur

* Verwarm de chocolade au-bain-marie met de slagroom. 
* Laat het mengsel iets afkoelen, zodat het wat dikker wordt en verdeel het daarna over de taart, zodat het er aan de zijkanten afdruipt.


Tips
- Lekker met advocaatslagroom. 
- Smaakt 1 dag later nog beter. 
- Nogal zwaar, niet echt geschikt als nagerecht.
- De cake (zonder glazuur) kan ingevroren worden. 
- Strooi geraspte witte chocolade over de cake wanneer hij nog lauwwarm is. 

Bron:
http://carolinebrouwer.blogspot.be/2010/06/chocolade-courgette-cake_19.html

dinsdag 24 juli 2012

Eenvoudig aardbeienijs

4 personen

- 200 tot 400 gram verse aardbeien 
- 70 - 130 gram fijne kristalsuiker of basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- een eetlepel citroensap 
- 1 eidooier 
- 1 - 2 dl volle melk
- 0.5 - 1 dl slagroom

* Aardbeien schoonmaken en mixen samen met het citroensap en de melk.
* Eidooier en suiker kloppen.
* Slagroom bijna stijf kloppen.
* Alles goed mengen en 30-40 minuten in de ijsmachine laten draaien voor compact ijs, voor softijs ca. 25-30 minuten.

* Serveren met verse aardbeien en slagroom.

Variatie
* Bosbessen, bosvruchten, frambozen of bramen i.p.v. aardbeien gebruiken.