Pagina's

zaterdag 30 juli 2016

Eiersalade met chorizo en boontjes

4 personen

- 500 g krielaardappelen
- 225 g sperziebonen
- 225 g chorizo
- 4 eieren
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- 2 el azijn (bv. basilicum-azijn)
- 2 el peterselie
- peper en zout


* De aardappelen halveren en de sperziebonen schoonmaken en breken in stukjes van ca. 2-3 cm.
* Chorizo in plakjes snijden. 
* Knoflook fijn snipperen.
* Peterselie fijnhakken.

* De aardappelen en de boontjes samen gaarkoken (ca. 10-12 min.).
* Eieren hard koken. 

* Bak de schijfjes chorizo 1-2 minuten aan in een lepeltje olijfolie tot ze krokant zijn. 
* Schep ze uit de pan en leg opzij. 
* Bak in dezelfde pan de knoflook zacht (ca. 1 min).
 
* Neem de pan van het vuur en voeg de azijn en de peterselie toe. 
* Snij de eieren in kwartjes en verdeel ze samen met de aardappelen, bonen en chorizo over vier borden. 
* Schenk er de azijnmengeling over en kruid af met peper en zout.

donderdag 28 juli 2016

Limoen-munt siroop

Ingrediënten voor 1 liter siroop:

- 10 limoenen
- 1 bos munt
- 1 liter water
- 500 gr suiker

* Was de limoenen en rasp de zeste af van 5 limoenen.
* De limoenen uitpersen.

* Breng het water aan de kook en voeg het limoensap en de zeste toe.
* Laat een 10-tal minuten koken op een laag vuurtje.
* Voeg de munt toe en laat afkoelen.

* Zeef de vloeistof, voeg de suiker toe en breng opnieuw aan de kook.
* Giet de kokende siroop in flessen.

* Doe een scheutje siroop in een glas, voeg ijs toe, een partje limoen en een takje munt. Meng het geheel nu met bruisend water.
* Wil je een echte Mojito, voeg dan een scheutje witte rum toe!

Bron:
http://uitpaulineskeuken.nl/2011/07/limoen-munt-siroop-2.html

maandag 25 juli 2016

Citroenmelisse-siroop

voor ca. 1,5 liter citroenmelissesiroop

- een halve liter citroenmelisseblaadjes / 50 gr
- 750 gram suiker
- 1 liter water
- 20 g citroenzuur
- 100 ml citroen- of limoensap

* Pluk de blaadjes bij voorkeur juist voor het begin van de bloei, dan is het aroma op zijn best.

* De blaadjes schoonmaken, water toevoegen en aan de kook brengen.

* Deze thee 24-48 uur laten trekken, dan door een theedoek of zeef met kleine gaatjes zeven.

* In een grote pan gieten, suiker toevoegen en aan de kook brengen.

* Citroenzuur en citroensap erbij en nog eventjes laten koken.

Bron
http://www.smakelijkrecept.nl/recepten/1297221/citroenmelissesiroop.html

zondag 24 juli 2016

Aalbessen op jenever

- 250 g aalbessen
- 200 g suiker 
- 500 ml jonge jenever (of eau de vie, gin of vodka)

* Was de bessen en laat ze goed drogen. 

* Neem een weckpot van 1 liter, giet hierin de aalbessen, voeg de suiker toe en overgiet het geheel met de jenever.

* Laat twee maanden staan tot de suiker opgelost is. 


* Zeef de likeur en giet in een fles.


* De bessen gebruiken op ijs, cake of clafoutis.


Bron:
http://www.bloggen.be/appeljam/archief.php?catID=12348

zondag 3 juli 2016

Crème de cassis


- 800 g cassisbessen
- 2 cassisblaadjes
- 600 ml jenever 

- 300 g suiker
- 150 ml water

* De bessen en blaadjes wassen en goed laten uitlekken.

* Leg eerst de blaadjes in een bokaal en daarop de bessen.
* Overgiet met de alcohol tot het fruit volledig onderstaat.
* Sluit de fles goed af en zet weg op een donkere koele plaats gedurende 3 tot 5 maanden.
* Pas in december wordt de likeur afgewerkt.

* Maak de suikersiroop: breng het water aan de kook. Zet het vuur lager en doe de suiker in het warme water, los de suiker al roerend op. Haal de pan van het vuur zodra de suiker is opgelost.
* Laat de siroop afkoelen.

* Giet de bessen en alcohol in een grote pan en plet de bessen met een pureestamper om er zo veel mogelijk sap uit te halen of pureer met een staafmixer.  
* Filter vervolgens door een fijne zeef of een koffiefilter.

* Voeg de koude suikersiroop bij de likeur.